IJlst: een van de Friese Elfsteden. Bekend geworden dankzij Nooitgedagt, de overtuinen en houtzaagmolen De Rat. Wonen en werken in een openluchtmuseum. De Takomst staat midden in historisch IJlst. Gestolde romantiek tussen Friese meren. Met de levendigheid van Sneek onder handbereik.
IJlst, of ‘Drylts’ in het Fries, kreeg in 1268 als derde stad in Friesland stadsrechten. Hoewel er in de naoorlogse jaren woningen zijn bijgekomen, heeft de stad aan de west- en zuidzijde zijn silhouet behouden. En dat maakt IJlst volstrekt uniek. Samen met Workum is IJlst de enige stad in Friesland die niet volledig is ingekapseld door (naoorlogse) woonwijken. Als u met een boot door IJlst vaart, ontdekt u het unieke, historische stadsgezicht. Aan het vaarwater van de Geeuw grenzen de authentieke tuintjes en historische huizen. Ook ziet u de voormalige (gerenoveerde) fabriek Nooitgedagt, die tot 1990 op deze plek gereedschappen, houten speelgoed en schaatsen fabriceerde. In 1985 is het historische centrum van IJlst door de rijksoverheid aangewezen als beschermd stadsgezicht.
De Takomst kijkt uit over de Ruterpolder, een agrarisch poldergebied van 150 hectare ten zuidwesten van het elfstedenstadje IJlst. In de polder zijn verschillende boeren actief. Dankzij extensieve landbouw en veeteelt is het gebied echter goed bewaard gebleven. Het uitgestrekte, open landschap biedt al honderden jaren een voedselrijke leefomgeving voor talloze diersoorten, zoals weidevogels, reeën én Friese roodbonte koeien. De Ruterpolder wordt omsloten door vaarwater.
Op de flanken van uw schouw staat de naam Werf IJlst, een voormalig scheepswerfje aan het Sneekerpad in IJlst. Meer informatie vindt u op www.werfijlst.nl.
Op 300 meter afstand vindt u een supermarkt. Bij de brug over de Geau is de bakker. Verder heeft IJlst een Stadsherberg, een Chinees restaurant, een pizzeria, een kledingwinkel, een fietsenzaak (ook voor verhuur!), verschillende kapperszaken en – naast de bakker – het vvv kantoor.